Η βιταμίνη Α περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία και ομοιόσταση. Οι ενώσεις της βιταμίνης Α μπορούν αν απαντηθούν τόσο σε ζωικές, όσο και σε φυτικές τροφές.
Η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται με την τροφή σε δύο μορφές:
α) ως προσχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη), από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
β) ως προβιταμίνη (καροτενοειδή με κύριο αντιπρόσωπο το β-καροτένιο), από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, κυρίως λαχανικά και κίτρινα φρούτα.
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α έχει τις εξής ευεργετικές δράσεις:
- Προστατεύει τα μάτια από τη νυχτερινή τύφλωση (νυκταλωπία) και την εξασθένηση της όρασης, που σχετίζεται με την ηλικία.
- Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
- Αντιμετωπίζει την ακμή.
- Ενισχύει την υγιή ανάπτυξη και αναπαραγωγή.
- Υποστηρίζει την υγεία των οστών.
Οπότε, η έλλειψη της μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των παραπάνω δράσεων της.
Ωστόσο, η υπερδοσολογία της βιταμίνης Α μπορεί να έχει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες και τοξικότητα. Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι :
- Αυξημένη αποβολή Ca από τα οστά, υπερκαλιαιμία, οστικό πόνο και κατάγματα.
- Αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης.
- Κόπωση, ανορεξία, ίλιγγο.
- Απολέπιση του δέρματος.
- Ηπατοσπληνομεγαλία.
- Αλωπεκία.
- Κνησμό.
- Γλωσσίτιδα, χειλίτιδα.
- Ευερεθιστότητα.
- Νυχτερινούς ιδρώτες.
Επίσης, σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση της.
Θώμη Δ. Καρακούση
Φαρμακοποιός
Πηγή Iator.gr ΕΟΦ