O κουρκουμάς ή κιτρινόριζα, όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα,
εκτός από το άρωμα και τη νοστιμιά που προσδίδει στη μαγειρική, μας προσφέρει
και αναρίθμητα οφέλη στην υγεία μας.
Ειδικότερα, οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι τα αποστάγματα από
κουρκουμά μπορεί να έχουν αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Αντίστοιχα, οι ιδιότητες της κουρκουμίνης, το κύριο δραστικό συστατικό του
κουρκουμά, μελετήθηκαν σε μικρές κλινικές δοκιμές σε πολλές ανθρώπινες
ασθένειες και παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη τύπου 2,
αναδεικνύοντας μία σειρά από σημαντικά οφέλη.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Η κουρκουμίνη, σύμφωνα με τις μελέτες, προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοιας ισχύος με αυτή ορισμένων φαρμάκων. Επαρκείς ποσότητες κουρκουμά παρατηρήθηκε ότι μπορούν να μειώσουν τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καταπραΰνουν τα συμπτώματα που προκαλεί η ραγοειδίτιδα και βελτιώνουν τη λειτουργία των γονάτων σε περίπτωση φλεγμονής.
Αντιοξειδωτική δράση
Εκτός από την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του ο κουρκουμάς επιπλέον αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν διάφορους τύπους καρκίνων όπως του προστάτη, του δέρματος και του εντέρου.
Αντιμικροβιακή
δράση
Χάρη στην αντιμικροβιακή του δράση o κουρκουμάς μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων, να μειώσει τη φλεγμονή στον λαιμό και επιπλέον οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.
Ωστόσο
Ο κουρκουμάς δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα κουρκουμίνης – καθώς η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι μόλις στο 3% κατά βάρος – και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μικρές δόσεις. Ως εκ τούτου, για να επωφεληθεί ο ανθρώπινος οργανισμός από τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά πρέπει να γίνεται λήψη ειδικού συμπληρώματος διατροφής.
Η τεχνολογία στα συμπληρώματα διατροφής έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα με την έλευση της Λιποσωμιακής Φόρμουλας, η οποία συμβάλλει στη μέγιστη και στοχευμένη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Το JOHN NOA CURCUMI, συμπλήρωμα διατροφής με τη νέα λιποσωμιακή φόρμουλά του και με προσθήκη πιπερίνης εγγυάται τη μέγιστη και στοχευμένη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.
Πότε δεν συστήνεται η λήψη κουρκουμά
Ο κουρκουμάς θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση καθώς λειτουργεί ως αντιπηκτικό και υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης επιπλέον αιμορραγίας.
Πηγές
«Antimicrobial sesquiterpenoids and diarylheptanoid from Curcuma domestica». ACGC Chem Res Comm 18 (1): 21–24. 2005.
«The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview». Ann Indian Acad Neurol 11 (1): 13–9. January–March 2008. doi:10.4103/0972-2327.40220. PMID 19966973.
Maithili Karpaga; Selvi, N.; Sridhar, M. G.; Swaminathan, R. P.; Sripradha, R. (2014). «Efficacy of turmeric as adjuvant therapy in type 2 diabetic patients.». Indian Journal of Clinical Biochemistry 30 (2): 180–186. doi:10.1007/s12291-014-0436-2. PMID 25883426.
Vaughn, A. R.; Branum, A; Sivamani, R. K. (2016). «Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence». Phytotherapy Research 30 (8): 1243–64. doi:10.1002/ptr.5640. PMID 27213821.
Πηγή www.eifron.gr